Odmah po oslobođenju Šapca, oktobra 1944. godine na igralištu Mačve ponovo su se našli na okupu njeni fudbaleri i najvatreniji navijači. Trebalo je još jednom krenuti iz početka. Zakazana je vanredna Skupština, koja klubu menja ime u Radnički. Pored fudbalske, formirane su i druge sekcije. Za rad Fudbalske sekcije bili su zaduženi Bata Kiš i Milan Krstić. Prvo posleratno prvenstvo srbije startovalo je 17. juna 1945. godine. Šesneast okruga u Srbiji bilo je razvrstano u četiri grupe. Za reprezentaciju Podrinskog okruga nastupali su fudbaleri Radničkog ili bolje reći reprezentacija Šapca, koji su se takmičili u grupi "Kolubara". Pored Podrinskog u ovoj grupi su bili Kolubarski, Moravički i Zlatiborski okrug. Kao prvaci grupe "Kolubara" Šapčani su se plasirali na završni turnir, za prvake Srbije, koji se odigrao u Kragujevcu. U utakmici za treće mesto reprezentacija Šapca (okrug Podrinski) ubedljivo je savladala Kosovski okrug rezultatom 8:1.

Prvi put do Druge lige Mačva, pod imenom "Podrinje" koje nosi od juna 1946. godine, stiže 1948. godine. Osvajanjem prvog mesta u II zoni Srbije, Podrinje je nesrećno u finalu za prvaka Srbije poraženo od Napretka iz Kruševca. Za utehu ostale su kvalifikacije za popunu Druge lige sa Proleterom iz Osijeka. Na prvoj utakmici, u Šapcu, Podrinje je pobedilo sa 4:1. U revanš utakmici bilo je 5:2 za Proleter. Mimo predviđenih propozicija odigrani su produžetci u kojima domaćin postiže dva pogodka. Šapčani su presavili tabak, molba je uvažena i naloženo je odigravanja treće utakmice na neutralnom terenu. Sudar dve fudbalske škole, na stadionu "Avala" u Beogradu, rezultirao je u korist Šapčana, 4:1 za Podrinje.

Pod imenom "Podrinje" 1951. godine, Mačva će se po drugi put plasirati u Prvu saveznu ligu. Klubu je vraćeno i staro ime "Mačva". U Prvoj saveznoj ligi Mačva će se takmičiti dve sezone, sa promenljivom srećom, dok će eho pojedinačnih pobeda, pre svih nad Crvenom Zvezdom i Partizanom, odzvanjati i danas. Mačva je u prvoj ligi startovala sa tri uzastopna poraza, a onda, u sred Beograda, pobeđena je Crvena Zvezda rezultatom 2:1 pred 25000 gledalaca. U drugom delu prvenstva, 11. avgusta, na stadionu JNA, usledila je još jedna senzacija, pobeđen je Partizan rezultatom 3:0 (trostruki strelac je bio Boba Kovačević). Pobede nad Crvenom zvezdom i Partizanom izvojevali su: Milutinović, Petrović, Jurišić, Stanković, Obradović, Gegić, D. Stefanović, Vilotić, Kovačević, Stanić, S. Stefanović, Rogić, Lukić i Krstić.

Druge sezone takmičenje u Prvoj saveznoj ligi, ova će biti podeljena u dve grupe, a u završnici prvenstva i na tri. Čudnim odlukama, slabim rezultatima, koji su mogli biti daleko bolji, Mačva će se sunovratiti do podsaveza. Za Mačvu nije bilo mesta ni u republičkoj, a kamoli u Drugoj ligi.